[KULINARIA] Sprawdzone przepisy na majówkowego, i nie tylko, grilla

  • 2.05.2018, 11:30
  • Redakcja
[KULINARIA] Sprawdzone przepisy na majówkowego, i nie tylko, grilla
Grillowanie to narodowy sport Polaków - żartują niektórzy. A jeżeli już grillować, to co, jeśli zwykłe kiełbaski już się znudziły. Ewentualnie co dodać do naszych grillowanych dań, aby lepiej smakowały? Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Zapiekany chleb ze szczypiorkiem

Składniki:

  • bochenek pokrojonego chleba
  • kostka masła
  • 35 dag sera żółtego, np. liliput
  • dwa pęczki szczypiorku
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ser żółty ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dodajemy kostkę masła i pokrojony szczypiorek. Wszystko razem wyrabiamy na masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi, dosypujemy płaską łyżeczkę czosnku.

Smarujemy z jednej strony każdą kromkę chleba i składamy w cały bochenek. Zawijamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy na grillu z obu stron tak, aby ser się rozpuścił, a chlebek lekko przyrumienił. Gdy mamy za mało miejsca na grillu, chleb możemy przygotować w piekarniku.


Ziemniaczki z grilla

Składniki:

  • kilka średniej wielkości ziemniaków (najlepiej młode)
  • oliwa z oliwek lub olej
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól - wedle uznania

Wykonanie:

Każdego ziemniaka dokładnie myjemy i nacinamy nożem w paski tak, aby nie rozciąć go do końca. Po jednym ziemniaku kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Z przyprawy i oliwy/oleju przygotowujemy miksturę, którą polewamy każdego ziemniaka.

Zawijamy dokładnie, aby nic nie wypłynęło i  pieczemy na grillu. Uwaga! Jeżeli nie chcemy zbyt długo stać przy grillu i czekać na gotowe ziemniaczki, można je wcześniej, przed pokrojeniem, podgotować (ok. 10 minut).


Miks warzyw z serem feta

Składniki:

  • czerwona cebula
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • pieczarki
  • brokuł
  • przyprawa do grilla
  • ser feta
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Cebulę i pieczarki kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cukinię w grubsze plastry, a brokuła dzielimy na małe różyczki. Warzywa łączymy i układamy po kilka łyżek na folii aluminiowej. Posypujemy je przyprawą, polewamy odrobiną oliwy i dodajemy kilka kostek sera feta. Folię zawijamy w ten sposób, aby powstały piramidki. Pieczemy i gotowe warzywa podajemy np. z sosem czosnkowym.

Więcej przepisów w aktualnym Korso

Redakcja
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korsokolbuszowskie.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe

optAd360 AI Engine -please insert this code on EVERY PAGE at the top of thesection- ---------------------------------------------------------------