Zastawa stołowa – z czym to się je?

  • 4.04.2019, 08:09 (aktualizacja 09.04.2019 08:36)
  • Artykuł sponsorowany
Podziel się:
Zastawa stołowa – z czym to się je?
Jeśli zadajesz sobie takie pytanie, można zgadywać, że jesteś osobą nową w tym temacie. Po pierwsze: po co komu zastawa stołowa? Czemu powinna być w domu, skoro tak naprawdę nam wszystko jedno, jakiego koloru jest talerz, z którego jemy? Być może nawet jesteśmy osobą, która często tłucze naczynia i stąd nie widzi większego sensu w wydawaniu setek złotych na porcelanową fanaberię.

Faktycznie kompletna, piękna zastawa stołowa może wydawać się czymś zbędnym w życiu studenckim czy w stanie kawalerskim. Tak jednak życie szybko płynie, że nim się obejrzymy, będziemy trzymać swoje dziecko na rękach, a teściowa zapyta, gdzie w tym roku urządzamy święta. W tej nowej sytuacji z pewnością będziemy marzyli, aby choć tę jedną sprawę mieć z głowy – nieszczęsną zastawę stołową.

Zastawa stołowa - podstawowe informacje

Zastawa stołowa powinna zawierać wszystkie naczynia i sztućce, jakich używamy podczas posiłku. Przede wszystkim są to różne rodzaje talerzy, na jakich podajemy dania gościom: duże na pierwsze danie i małe na przystawki bądź deser, miski głębokie i płytkie, a także wazy, półmiski, salaterki. Do tego dochodzą naczynia na napoje, głównie przy komplecie zastawy stołowej mamy do czynienia z filiżankami i kieliszkami, zdarzają się jednak czasem także pasujące do zestawu szklanki i kubki. Oczywiście nie można pominąć dzbanka i karafki, cukiernicy czy mlecznika. Często spotkać można się także z sosjerką, szczególnie w naszej sferze kulturowej – w końcu w czymś trzeba podać sos do klusek. Nie można zapomnieć także o odświętnych sztućcach. Najlepiej skompletować zestaw na sześć lub dwanaście osób, w zależności od potrzeb rodziny.

Jakie znaczenie ma materiał?

Elementy zastawy stołowej mogą być wykonane z szeroko pojętej ceramiki, czyli różnych mieszanin (najczęściej gliny) poddanych wypalaniu w wysokich temperaturach. Porcelana stanowi ceramikę najwyższej jakości i to ten materiał jest najbardziej pożądany w wytworach ceramicznych. Powinniśmy uważać na tańsze zamienniki takie jak porcelit czy fajans. Są one słabszej jakości i nie można być pewnym, czy tak jak w przypadku porcelanowych wyrobów, posłużą one nam od kilkunastu do kilkudziesięciu lat. Jeśli na poważnie chcemy już inwestować w zastawę, nie szukajmy tego, co tańsze, lecz to, co lepsze, a być może posłuży ona jeszcze naszym dzieciom, a nawet wnukom. Porcelanę od innych materiałów można odróżnić po tym, że jest cieńsza, a pod światło - prześwituje.

Ciekawą alternatywą klasycznej porcelany jest kamionka lub bone china. Kamionka jest nieprzezroczysta, kwasoodporna i bardzo wytrzymała. Zastawa stołowa  z kamionki zdecydowanie będzie dobrym wyborem. Podobnie z bone china, inaczej nazywaną porcelaną kostną. Stanowi ona jedną z nowszych wariacji ceramicznych, jest niezwykle przejrzysta, plastyczna, cieniutka i bardzo efektowna. Oryginalnie dla uzyskania tak wspaniałych efektów używano kości bydlęcych (stąd nazwa), jednak dzisiaj się od tego odchodzi i w coraz to kolejnych rodzajach bone china stosuje się inne, bardziej etyczne rozwiązania.

Artykuł sponsorowany

Pozostałe