Coroczne spotkanie "Przy Wielkanocnym Stole" w Cmolasie przyciągnęło tłumy mieszkańców [ZDJĘCIA]

  • 12.04.2019, 15:30
  • Bartosz Posłuszny
Podziel się:
Oceń:
Coroczne spotkanie "Przy Wielkanocnym Stole" w Cmolasie przyciągnęło tłumy mieszkańców [ZDJĘCIA] Fot. B. Posłuszny
Na spotkaniu swoje wyroby zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Cmolasu, Hadykówki, Ostrów Tuszowskich, Ostrów Baranowskich i Mechowca.

Można było podziwiać i zakupić ozdoby świąteczne, które przygotowali: Irena Kamińska z Komorowa, Krzysztof Magda z Ostrów Baranowskich, Maria Perlicka z Kolbuszowej, Marian Sochacki z Dzikowca, Halina Kusik-Pycior z Porąb Dymarskich oraz Kazimiera Zagroba z Cmolasu, a także Warsztaty Terapii Zajęciowej w Cmolasie oraz Dom Pomocy Społecznej Caritas w Cmolasie.

KGW z Cmolasu poleca ciasto orzechowo-kokosowe:

Składniki:

40 dag margaryny

40 dag cukru pudru

8 jajek

14 dag mąki ziemniaczanej

14 dag mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka amoniaku

20 dag mielonych orzechów

10 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną, następnie mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem, na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i dodać kokos, do reszty ciasta dołożyć orzechy i podzielić na 2 placki. Każdy placek piec osobno w temp. 160-180 stopni przez 20-35 min.

Masa:

50 dag masła

4 żółtka

1 jajo

8 łyżek cukru kryształu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1 cukier waniliowy

1/2 litra mleka

1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Żółtka i jajo utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mąką, wlać gorącego mleka, gotować, ciągle mieszkając. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w większą kostkę.

Przełożenie ciasta:

Jeden placek orzechowy podzielić wzdłuż na 7 części (paski). Drugi placek posmarować cienko masą, ułożyć 4 paski w równych odstępach, luki uzupełnić masą i poutykać połową brzoskwiń. Pozostałe 3 paski nałożyć na masę, luki uzupełnić brzoskwiniami i masą. Na całość rozsmarować resztę masy i przykryć plackiem kokosowym. Wierzch polać polewą. Smacznego!

KGW Prymule z Mechowca poleca sałatkę z żurawiną:

Składniki:

2 filety

15 dag żurawiny

1 seler naciowy

2 średnie cebule

pęczek koperku

1 łyżka masła

1/2 kostki rosołowej

sól, pieprz

Wykonanie:

Żurawinę moczyć w gorącej wodzie przez 7 minut i odcedzić, filet pokroić i podsmażyć na maśle z dodatkiem przypraw, cebulę pokroić i zasolić, seler i koper pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dodać majonez. Smacznego!

Bartosz Posłuszny

Zdjęcia (26)

Podpięte galerie zdjęć:

Komentarze (2)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korsokolbuszowskie.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.
Cmolesiok
Cmolesiok 14.04.2019, 15:44
A te filety to ze zajonca majom być?
podziw
podziw 12.04.2019, 18:12
polska tradycja jest piękna , cmolas to polska tradycja

Pozostałe