Lato zamknięte w słoikach, czyli nasze sprawdzone przepisy na przetwory

  • 17.08.2019, 10:33 (aktualizacja 21.12.2019, 23:32)
  • Joanna Serafin

Podziel się:

Oceń:

Lato zamknięte w słoikach, czyli nasze sprawdzone przepisy na przetwory Fot. Archiwum Trwa sezon na zamykanie letnich warzyw i owoców w słoikach.
Trwa sezon na zamykanie letnich warzyw i owoców w słoikach. Mimo że ceny niektórych darów natury nie zachęcają do ich zakupu, być może znajdziecie wśród naszych propozycji przepisy, którym nie będziecie mogli się oprzeć.

Ogórki z curry

 

Składniki: 

3 kg średnich ogórków gruntowych

pół średniej cebuli – ok. 50 g

pół łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)

1 liść laurowy (do każdego słoika)

2 liście selera (do każdego słoika)

 

Składniki na zalewę:

1 litr wody

1 szklanka octu spirytusowego 10 %

1,5 szklanki cukru – ok. 320 g

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)

3 czubate łyżeczki przyprawy curry

 

Wykonanie:   >> Zobacz cały przepis na ogóki z curry << 

 

Sałatka z przyprawą gyros 

 

Składniki: 

2 kg ogórków gruntowych

1,5 kg cukinii (najlepiej młodej)

80 dag cebuli

60 dag cukru

główka czosnku

2 szklanki octu 10 proc.

13 łyżek oleju (rzepakowego)

5 łyżek soli

przyprawa do gyrosa 

 

 

Wykonanie: 

Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka lub w paski. Połączyć i dodać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i przyprawę do gyrosa. Odstawić na 5 godz. Dodać cukier i ocet. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić na kolejne 12 godz. 

Przełożyć gorące do słoików i pasteryzować 20 - 25 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.

 

 

Cukinia z ananasem 

 

Składniki: 

2 kg cukinii

3 łyżeczki soli

4 cebule (pokrojone w kostkę)

0,5 szklanki octu 10 proc.

30 dag cukru

 

Wykonanie:

Cukinię obrać, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę i dodać resztę składników: cebulę w kostkę, ocet i cukier. Dusić do miękkości. 

 

Następnie dodać:

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1,5 łyżeczki curry

pół łyżeczki pieprzu czarnego

puszka ananasa pokrojonego w kostkę i sok

 

Zagotować całość i gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i schować pod kocyk.

 

 

 

Suszone pomidory w oliwie 

 

Składniki:

2,5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, malinowych)

litr oliwy z oliwek 

12 ząbków czosnku

sól  

tymianek 

 

Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w grubsze plastry, a następnie ułożyć na ruszcie. Posolić i wstawić do nagrzanego do 50 - 60 st. C piekarnika. Suszyć ok. 4,5 godz. Co jakiś czas przekręcać. Ważne. Z pomidorów będzie kapał sok. Trzeba podstawić pod spód drugą blaszkę. 

Gotowe przełożyć do słoików. Dać po dwa ząbki czosnku i tymianek (super jakby był świeży). Zalać gorącą oliwą z oliwek, zakręcić i postawić słoik do góry denkiem. Przykryć kocykiem. Nie pasteryzować. 

 

 

Ogórki z miodem

 

Składniki:

ogórki młode - dowolna ilość

Zalewa:

1 litr wody

1,5 szklanki cukru

3 łyżki miodu (lipowy lub wielokwiatowy)

1 szklanka octu 10 proc. 

 

 

Przygotowanie:

Ogórki pokroić razem ze skórką w plasterki, włożyć do słoików i zalać wrzącą zalewą. Pasteryzować 3 minuty. Postawić słoik do góry denkiem. 

 

Joanna Serafin

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korsokolbuszowskie.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe