Lato zamknięte w słoikach, czyli nasze sprawdzone przepisy na przetwory

  • 17.08.2019, 10:33
  • Joanna Serafin
Podziel się:
Oceń:
Lato zamknięte w słoikach, czyli nasze sprawdzone przepisy na przetwory Fot. Archiwum Trwa sezon na zamykanie letnich warzyw i owoców w słoikach.
Trwa sezon na zamykanie letnich warzyw i owoców w słoikach. Mimo że ceny niektórych darów natury nie zachęcają do ich zakupu, być może znajdziecie wśród naszych propozycji przepisy, którym nie będziecie mogli się oprzeć.

Ogórki z curry

 

Składniki: 

3 kg średnich ogórków gruntowych

pół średniej cebuli – ok. 50 g

pół łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)

1 liść laurowy (do każdego słoika)

2 liście selera (do każdego słoika)

 

Składniki na zalewę:

1 litr wody

1 szklanka octu spirytusowego 10 %

1,5 szklanki cukru – ok. 320 g

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)

3 czubate łyżeczki przyprawy curry

 

Wykonanie: 

Przygotować zalewę curry: w tym celu do garnka wlać 1 litr wody, 1 szklankę octu 10%, około 1,5 szklanki cukru, 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej oraz 3 czubate łyżeczki przyprawy curry. Całość dokładnie wymieszać, postawić garnek na palniku i doprowadzić zalewę do wrzenia. Od tego momentu gotować zalewę przez 3 minuty, a następnie wyłączyć palnik i pozostawić zalewę do ostudzenia.

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Do słoików na dno włożyć pół plastra cebuli, jeden liść laurowy, 2 liście selera. Do słoików wsypać po pół łyżeczki gorczycy.

Ogórki obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć ze środka nasiona (ja je wykrajałam za pomocą małego nożyka). Następnie układać w słoikach i zalać ostudzoną zalewą. Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. 

 

 

Sałatka z przyprawą gyros 

 

Składniki: 

2 kg ogórków

2 kg młodej cukinii

0,8 kg cebuli

główka czosnku

2 szkl. octu 10 proc.

12 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego 

5 łyżek soli

0,6 kg cukru

opakowanie przyprawy do gyrosa 

 

 

Wykonanie: 

Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystko razem połączyć i dodać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić na 6 godz. Następnie dodać cukier i ocet. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić na 12 godz. 

Po tym czasie sałatkę włożyć do słoiczków (wychodzi mniej więcej sześć o poj. 250 ml), dolać zalewę, która powstała po "leżakowaniu", zakręcić i pasteryzować 20 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem, nakryć np. ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia.

 

 

Cukinia z ananasem 

 

Składniki: 

1,5 kg cukinii

3 łyżeczki soli

3 duże cebule (pokrojone w kostkę)

pół szklanki octu 10 proc.

30 dag cukru

 

Wykonanie:

Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Posolić i odstawić na godzinę. Odlać wodę i dodać resztę składników: cebulę pokrojoną w kostkę, ocet i cukier. Dusić do miękkości.

 

Następnie dodać:

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka curry

pół łyżeczki pieprzu

puszka ananasa pokrojonego w kostkę i sok

 

Zagotować całość i gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i schować pod kocyk.

 

 

Brzoskwinie w syropie 

 

Składniki:

4 kg brzoskwiń 

2 l wody

50 dag cukru

2 duże cytryny 

 

Wykonanie:

Całe owoce umyć. Ściągnąć z nich skórkę (po kilka sztuk wkładać do wrzątku i sparzyć ok. minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody). Obrane owoce pokroić na połówki lub ćwiartki.

Przygotować syrop: zagotować wodę i do wrzątku dodać cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Dodać sok wyciśnięty z cytryn. Odstawić do przestudzenia. 

Brzoskwinie ułożyć dość ciasno w słoiku (wychodzi ok. 6 szt. słoików litrowych). Zalać syropem do 3/4 wysokości słoika. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody w garnku. Postawić do góry dnem i przykryć. 

Takie owoce nadają się m.in. do ciast i deserów. 

 

 

Suszone pomidory w oliwie 

 

Składniki:

2,5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych)

litr oliwy

10 ząbków czosnku

sól kamienna

kilka gałązek tymianku (najlepiej świeżego)

 

Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry lub ćwiartki. Ułożyć na ruszcie (pod spód wstawić blaszkę na ociekający sok). Posolić i wstawić do nagrzanego do 60 st. C piekarnika. Suszyć ok. 4,5 godz. Co jakiś czas przekręcać. 

Włożyć do słoików. Do każdego dać dwa ząbki czosnku i tymianek. Zalać gorącą oliwą. Zakręcić szczelnie i postawić do góry denkiem. Przykryć. Nie pasteryzować. Z przepisu wychodzi pięć słoiczków o pojemności 250 ml. 

 

 

Ogórki z miodem

 

Składniki:

ogórki młode - dowolna ilość

Zalewa:

1 litr wody

1,5 szklanki cukru

1 szklanka octu 10 proc. 

2,5 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Oczyszczone ogórki pokroić razem ze skórką w plasterki. Układać w słoiki i zalać wrzącą zalewą. Pasteryzować 3 minuty. Z jednej porcji zalewy można zrobić 5 słoiczków. 

 

 

Marynowane rzodkiewki

 

Składniki:

2 pęczki małych, twardych rzodkiewek

4 duże ząbki czosnku

 

Zalewa: 

375 ml octu winnego (lub jabłkowego)

125 ml wody

łyżka cukru białego

2 łyżki soli

8 ziaren pieprzu

pół łyżeczki ziaren gorczycy

 

Wykonanie:

Rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki, przekroić na pół. Przełożyć do słoiczków. Dodać po ząbku czosnku. 

W rondelku połączyć wodę i ocet, cukier i resztę przypraw. Mieszać aż się sól rozpuści. Podgrzewać do zagotowania. Ostudzić. Zalać rzodkiewki zimną zalewą. Zakręcić i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni, a później w ciemne i chłodne miejsce. Nie trzeba pasteryzować. 

Joanna Serafin

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu korsokolbuszowskie.pl. Agencja Wydawniczo Reklamowa Korso Spółka z o.o. z siedzibą w Mielcu, ul. Biernackiego 1/4, 39-300 Mielec jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Pozostałe