reklama

Z uczniami w kuchni. Przepis od Alicji Mazur ze szkoły w Weryni

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSA-E Werynia

Z uczniami w kuchni. Przepis od Alicji Mazur ze szkoły w Weryni - Zdjęcie główne

Z uczniami w kuchni. Przepis od Alicji Mazur ze szkoły w Weryni | foto ZSA-E Werynia

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KULINARIA Wiosenną porą, kiedy przyroda budzi się do życia, uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni proponują coś lekkiego i słodkiego w sam raz na deser.
reklama

Uczniowie zapewniaj też, że deser jest nie tylko smaczny, ale zdrowy (malinowa witaminka C) i nie obciąża zbędnymi kaloriami. Z powodzeniem mogą go zrobić również młodsi pasjonaci kuchni. - Zachęcamy do spróbowania i życzymy słodko smacznego - piszą uczniowie.

Deser wykonała Alicja Mazur, uczennica klasy III w ZSAE-A w Weryni.

Deser malinowa chmurka

  • 100 g maślanych herbatników lub ciasteczek digestive
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g malin
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

  • świeża mięta (opcjonalnie - do dekoracji)
Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić, wrzucić do niej zamrożone maliny. Kilka malin można zostawić do dekoracji. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Śmietanę ubić na puszysto z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ser mascarpone i krótko, ale dokładnie zmiksować tak, aby nie było grudek. Herbatniki rozkruszyć, np.pałką na piasek (my robimy to wałkiem w woreczku). Nasypać po ok. 1 1/2 łyżki do każdego pucharka/kieliszka. Na okruszki wylać tężejącą galaretkę z malinami. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby mocniej stężała. Następnie wyłożyć krem i poukładać mini bezy. Posypać płatkami migdałów i udekorować pozostałymi malinami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Zarejestruj się w serwisie, aby korzystać z rozszerzonych możliwości portalu m.in. czytać ekskluzywne materiały PREMIUM dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników i prowadzić dyskusję na portalowym forum i aby Twoje komentarze były wyróżnione.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama